Veiligheid en welzijn

Roken en gebruik van alcoholische drank

Op het internaat is er een algemeen rookverbod onder de 16 jaar.  In het bezit zijn van rookgerief is dan ook verboden. Beheerder en/of opvoeder geeft uiteindelijk toestemming.  Bij 16+ kan, met toestemming van de ouders, gerookt worden.

Bij misbruik of overtreding zal het rookgerief afgenomen worden en zal een sanctie opgelegd worden. Dit kan gaan tot schorsing van het internaat.

Voor rokers wordt een aangepast rookschema opgesteld samen met de begeleiders!!

Drugs

Bezit, gebruik of verhandelen van drugs is verboden. Bij overtreding wordt het  “drugbeleidsplan” gevolgd, waaruit we hier enkele grote lijnen samenvatten:

Spontane hulpvraag

Een intern met een drugprobleem mag zich in vertrouwen tot om het even welke opvoeder richten om hulp te vragen. Dit vertrouwen mag niet geschonden worden.

Na een eerste verkennend gesprek overlegt deze opvoeder met de Cel leerlingenbegeleiding en probeert hij/zij samen met de intern te bepalen:

  • welke de te volgen stappen zijn (externe hulp vragen, ouders inlichten, enz.)
  • of er een tweede gesprek volgt;
  • of er begeleiding moet komen door een andere persoon.
Bezit of gebruik van drugs op het internaat

De opvoeder heeft een verkennend gesprek met de leerling en doet een melding bij de interne Cel leerlingenbegeleiding. Die beraadt zich over begeleiding en follow-up. De leerling wordt gemotiveerd om zijn ouders op de hoogte te brengen, zo niet gebeurt dit door de directeur. De ouders worden uitgenodigd voor een gesprek. Directie, directeur, opvoeders, ouders en intern stellen samen een contract op. Bij een tweede vaststelling volgt verplicht externe begeleiding, en intensieve begeleiding op internaat. Het weigeren van het contract en/of de begeleiding kan leiden tot een tuchtmaatregel, en zelfs definitieve uitsluiting van het internaat.

Verhandelen van drugs op het internaat

Dit moet onmiddellijk gemeld worden bij de directie, die een gesprek heeft met de intern. De intern wordt onmiddellijk uit het internaat verwijderd tot het opvoedersteam en de directie zich hierover heeft beraden.  De directeur brengt de ouders onmiddellijk op de hoogte van de feiten en van de voorlopig genomen maatregelen. Het opvoedersteam wordt zo vlug mogelijk samengeroepen en bepaalt de verder te nemen tuchtmaatregelen, zoals bv. definitieve uitsluiting, externe hulpverlening, vaste afspraken over externe en interne begeleiding enz. De directeur deelt de beslissing mee aan intern en ouders en stelt een contract op dat door alle partijen ondertekend wordt. Weigering van het contract of een tweede vaststelling betekent definitieve uitsluiting. De directeur  geeft de feiten door aan politie en eventueel gerecht.

Pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag

Pesten op het internaat kan niet. Pesten betekent: internen verwijten, naroepen, bedreigen, duwen, trekken, zaken beschadigen, uitsluiten uit de groep,… Alle opvoeders hebben hiervoor bijzondere aandacht. Op internaat hebben we respect voor iedereen ongeacht zijn achtergrond. Ook opvoeders worden met het nodige respect behandeld.

Heb je een probleem of ken je een probleem, blijf er niet mee zitten. Jij of je ouders kunnen steeds terecht bij de directeur, de opvoeders, directeur of het CLB. Wacht nooit te lang: dan kunnen we tijdig tussenkomen. Laat aan andere leerlingen merken dat je pesten afkeurt.

Ongewenste intimiteiten kunnen gemeld worden aan de directeur, de opvoeders, de directie of aan het CLB.

Fysiek geweld dulden we niet en wordt gesanctioneerd! Bij fysiek geweld worden ouders gecontacteerd en moet interne de avond zelf het internaat verlaten. De directeur brengt de ouders onmiddellijk op de hoogte van de feiten en van de voorlopig genomen maatregelen.