Praktische afspraken

Kledij & voorkomen

Wat kledij en uiterlijk voorkomen betreft zijn kleuren, vormen en soorten in principe vrij, op voorwaarde dat je als leerling net, deftig en verzorgd naar school komt. Maak een keuze voor wat eenvoudig, stijlvol en net is op school, maar ook bij uitstappen, studiebezoeken, oudercontacten, de opendeur en dergelijke. Hoofddeksels zijn in de lokalen en gebouwen niet toegelaten. Omwille van de veiligheid op school is bepaalde kledij of schoeisel niet geschikt, bv. slippers of ander open schoeisel.

Schik je naar de opmerkingen die je krijgt van leerlingbegeleiders en de leerkrachten. De directie beslist indien nodig of bepaalde trends in kledij, haartooi en/of lichaamsversiering passen bij de algemene schoolcultuur.

In de praktijkles geldt het specifieke reglement en draag je de voorgeschreven kledij. Het dragen van los, lang haar en kettingen, armbanden en sieraden, verhoogt het gevaar op ongevallen en is niet toegelaten. Verzorg je beschermkledij en laat ze regelmatig wassen. Zorg ervoor dat je kledij genaamtekend is en dat je ze correct en enkel op onze school gebruikt. Tijdens de middagpauze en op straat draag je je werkkledij niet.

In de les LIO draag je de uitrusting van de school. Deze bestaat uit een T-shirt met het embleem van de scholengemeenschap dat je via school aankoopt, en een zwart sportbroekje. Je sportschoenen mogen de sportvloer niet beschadigen en worden enkel gedragen in de LIO-les.

In & uit de school

Je komt de school steeds te voet binnen. Iedereen zet zijn/haar fiets op de voorziene plaats. Je sluit altijd je fiets! Je blijft niet langer dan nodig in de fietsenbergplaats rondhangen. De schoolverzekering eist dat de je de kortste en/of veiligste weg naar huis neemt. Rij voorzichtig. Ook op straat ben je trouwens een vertegenwoordiger van de school. Breng je medeleerlingen niet in verlegenheid. De school kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade aan of het verdwijnen van de rijwielen.

Verlaat de school nooit zonder toestemming van de directie of een leerlingenbegeleider. Als je te laat komt (aankomen na de 1ste bel), meld je je eerst aan bij het onthaal (ook als je op een andere campus les volgt). Indien dit te frequent gebeurt, kan het dat je moet nablijven of kan je alternatieve taken krijgen. We brengen dan je ouders vooraf op de hoogte.

In- en uitgangen voor leerlingen
  • ·Campus 1
    • Komstraat voor voetgangers en fietsers
  • Campus 2
    • Deken de Bolaan voor voetgangers
    • Rekhof voor voetgangers en fietsers
  • Campus 3
    • Deken de Bolaan voor voetgangers
    • Benedictijnenstraat voor voetgangers en fietsers
  • Campus 4
    • Boeschepestraat voor voetgangers
    • Benedictijnenstraat voor voetgangers en fietsers

Leerlingenvervoer en schoolbus in De Ast

Elke rechthebbende leerling krijgt gratis vervoer binnen de geldende wetgeving. De school kan op elk moment aanpassingen toepassen.

  • Leerlingen uit het 1ste, 2de of 3de leerjaar gebruiken daarvoor bij voorkeur de schoolbussen.
  • Leerlingen uit de hogere leerjaren maken gebruik van het openbaar vervoer en krijgen een gratis abonnement. Zij kunnen ook met eigen vervoer naar school komen.

Sommige leerlingen uit het 4de, 5de en 6de jaar kunnen uitzonderlijk toch mee met de schoolbus wanneer er geen vlot openbaar vervoer is, ze te ver van een opstapplaats wonen of ze verscheidene keren moeten overstappen. Elk geval wordt afzonderlijk bekeken. De “Dienst leerlingenvervoer van het Departement Onderwijs” beslist.

Het in- en uitstappen van de schoolbussen gebeurt aan de speelplaats en aan de afgesproken halteplaats. De ouders geven de toelating om hun zoon of dochter te laten afstappen van de schoolbus op de gewone halteplaats als zijzelf niet thuis zijn. Vanaf het afstappen van de leerling, zijn de ouders verantwoordelijk en eindigt de verantwoordelijkheid van de begeleiding en de school. De leerlingen begeven zich van de bussen onmiddellijk naar hun speelplaats en ‘s avonds gaan ze in de kortste tijd naar hun bus. ’s Morgens wachten de leerlingen op de bus 10 minuten voor de afgesproken tijd en op de afgesproken plaats. De opstapplaats geldt heel het jaar lang. Veranderingen kunnen enkel toegestaan worden door de directeur of zijn aangestelde.

De ouders* verwittigen iedere keer tijdig de school en de busbegeleider wanneer een leerling geen gebruik zal maken van de gewone busverplaatsing. Zij verwittigen de school en de busbegeleider wanneer een leerling terug moet afgehaald worden na een periode van afwezigheid. De school kan niet verantwoordelijk gesteld worden wanneer de ouders nalieten elke afwijking van de gewone verplaatsing vooraf aan de school te melden. Afwijkingen worden enkel goedgekeurd door de school. Het verwittigen van de busbegeleiding is informatief.

De busbegeleider geeft elke leerling een vaste plaats op de schoolbus.

  • Tijdens de rit blijft iedereen zitten.
  • Er zijn gordels aanwezig op de bus, deze moeten gebruikt worden tijdens de volledige rit.
  • Je staat pas op als de bus volledig stil staat. Eten of drinken op de bus is niet toegelaten. Kauwgom ook niet. Je laat geen vuilnis, papier of blikjes achter op de bus. Je gedraagt je op een respectvolle manier tegenover de andere leerlingen en tegenover de begeleid(st)er en de chauffeur.
  • Voeten op de zitbanken plaatsen mag niet.
  • Roepen, schreeuwen, vechten, plagen, spuwen, duwen of trekken mag niet op de bus.
  • De begeleid(st)er is verantwoordelijk op de bus. Je luistert naar haar/hem en doet wat gevraagd wordt.
  • Elke aangerichte schade moet je betalen!
  • Bij problemen: meld deze meteen in het leerlingencentrum. Wacht niet tot het te laat is.
  • De GSM gebruiken op de bus mag met oortjes of koptelefoon.

Bij een overtreding van het busreglement kan de directeur je een ordemaatregel of een tuchtmaatregel opleggen. Hij kan je tijdelijk of definitief de schoolbus ontzeggen.

Start & einde van de lessen en verplaatsingen over de campussen

’s Morgens en ’s middags ben je minimum 5 minuten voor het eerste belteken op school.

De Ast

1e belsignaal (08.22 u., 10.17 u.,13.07 u., 15.02 u.),:

  • Haal je boekentas en kom per klas in je rij staan.
  • Stop met eten, drinken, snoepen.
  • Er worden geen vragen meer gesteld of afspraken gemaakt.
  • GSM-wordt weggestopt.

2e belsignaal:

  • Iedereen staat rustig en in stilte in de rij bij zijn leerkracht. Na dit signaal vertrekken de rangen in stilte naar de lokalen.
  • Een klas vertrekt nooit zonder leerkracht.

De les is ten einde: na het 2de, 4de, 6de gaat iedereen rustig naar de speelplaats.

Na het 7de lesuur om 15.55 u. op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is de lesdag ten einde.

Een leerkracht is afwezig

  • Blijf met je klas rustig wachten.
  • Eén leerling verwittigt het leerlingencentrum.
De Keiwijzer

Bij de 1ste bel (08.22u, 10.17u, 13.06u, 15.02u), stop je met eten en drinken en ga je onmiddellijk en rustig naar het klaslokaal. De leerkracht is reeds aanwezig in het lokaal. Bij de 2de bel start les. Wanneer 5 minuten na aanvang van een lesuur de leerkracht niet aanwezig, gaat de klasverantwoordelijke het onthaal waarschuwen. De andere leerlingen blijven ter plaatse wachten tot de plaatsvervangende leraar komt.

Bij les- en lokaalwisselingen verplaatsen de leerlingen zich in groep op een vlotte en rustige wijze.

Verplaatsingen naar lokalen op een andere campus van onze scholengemeenschap gebeuren in (klas)groep. De verplaatsing start ten laatste bij het 1ste belsignaal.

Op de schooldomeinen bewegen de leerlingen zich, samen met hun klasgenoten, zelfstandig naar de klaslokalen. Stap door zodat je tijdig bij je leslokaal bent. Het schoolreglement van BCPOP is overal van toepassing.

Op campus 4 worden rijen gevormd: ga nooit zomaar een gang of lokaal binnen, maar wacht in groep op de aangeduide plek op de speelplaats tot je leerkracht je ophaalt.

Lodewijk Makeblijde College

De lessen in het LMC worden in principe georganiseerd op de volgende campussen:

  • Komstraat 9a
  • Deken de Bolaan
  • Boeschepestraat 20
  • Boeschepestraat 44-56

Je bent ’s morgens aanwezig op de campus waar het eerste lesuur doorgaat.

Bij het eerste belteken stop je met eten of drinken en ga je onmiddellijk naar je klaslokaal. Je leerkracht zal het lokaal openen zodat je rustig naar binnen kan gaan. Op campus 4 ga je bij het eerste belteken in de rij staan op de speelplaats en wacht je op de leerkracht om naar het lokaal te gaan.

Je verlaat de school tijdens de lesuren niet zonder voorafgaande toestemming van de directie of een opvoeder.

Speelplaats & pauzes

Tijdens de pauzes respecteer je elkaar (je trekt niet aan elkaars kleren, je werpt niet met voorwerpen…) en wanneer problemen ontstaan, probeer deze al pratend op te lossen. Indien nodig spreek je een leerlingbegeleider aan om te helpen.

Er mag enkel met verse sneeuw gegooid worden na toestemming van de toezichters. Na het belsignaal wordt niet meer gespeeld met sneeuw.

De ‘stille speelplaats’ is enkel toegankelijk voor leerlingen die over een bewijs van toelating beschikken. Deze worden door de leerlingenbegeleiders na overleg met het multidisciplinair klasteam van de leerling toegekend.

Middagmaal, eten & drinken

Over de middag kan je op school eten: ofwel neem je een kwaliteitsvol warm middagmaal, ofwel bestel je een belegd broodje ofwel breng je jouw eigen lunchpakket of boterhammen mee. Ja kan kiezen voor soep bij je boterhammen. Je blijft dan op school in de voorziene eetzalen onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de opvoeders.

Leerlingen die zonder toestemming afwezig zijn, kunnen gesanctioneerd worden. Bij het binnenkomen van de eetzaal registreer je je met jouw sleutelhanger of smartphone in het scansysteem.

De betaling van de middagmalen gebeurt via maandelijkse facturatie. Wie het middagmaal thuis gebruikt, verlaat om 12.00u de school en valt onder de volledige verantwoordelijkheid van de ouders.

Indien je over de middag huis gaat, kan je dan ook maar vanaf 12.30 u. het schooldomein terug betreden.

De keuze voor warm middagmaal, boterhammen, op school of thuis eten geldt voor het volledige schooljaar. Een wijziging voer je niet zomaar door, o.a. omwille van praktische redenen voor de keuken. Wie een uitzondering op deze regel wenst aan te vragen, doet dit ten laatste daags voordien schriftelijk bij de leerlingenbegeleider, die in overleg met de directie beslist of we op de vraag kunnen ingaan.

Op school voeren we een actief gezondheidsbeleid. Je mag geen alcohol en energiedranken meebrengen naar school. Ook ongezonde tussendoortjes zoals chips en snoep laat je thuis, breng liever een stuk fruit mee. We geven de voorkeur aan water boven frisdranken. Je herbruikbare fles kan je bijvullen aan de tappunten. In de gebouwen eet je niet. Water drinken, liefst uit een herbruikbare fles, kan wel.

Een nette school

Hou je school mooi, zo zal iedereen er zich thuis voelen. Wij dragen samen zorg voor het meubilair van de school en voor de netheid van de lokalen en speelplaats. We gooien het afval in de juiste vuilnisbak (blauw voor PMD-afval, zwart voor de rest). We schrijven en tekenen nergens op. Als we beschadigingen vaststellen, melden we dit onmiddellijk aan de leerkracht. We hebben respect voor het werk van het onderhoudspersoneel. Spuwen is vies en ongemanierd: doe dit niet! Breekmesjes en flesjes tipp-ex meebrengen is niet toegelaten.

Avondstudie

De Keiwijzer

Op maandag, dinsdag, donderdag is er korte avondstudie van 16.00u tot 16.50u. Op maandag, dinsdag en donderdag is er eveneens lange avondstudie (16.00-16.50u – pauze – 17.00-18.00u). Er is dus geen studie op woensdag en vrijdag. Bij het begin van het schooljaar geef je jouw keuze door. Voor de B-stroom is er enkel avondstudie mogelijk tot 16.50u, leerlingen van de A-stroom kunnen ervoor kiezen om ook in het 2de deel van de avondstudie te blijven. In de studie mag je je laptop gebruiken voor schoolwerk.

De studie start op de maandag van de 1ste volle week van september. In de kalender duiden we aan wanneer er geen avondstudie is: op de dag voor en na een vakantie/vrije dag is er geen studie van 17.00u tot 18.00u, in principe is er steeds studie tot 16.50u (behalve op de sportdag en op de dag van de excursies). Tijdens de evaluatieperiodes geldt een afzonderlijke regeling, die steeds tijdig wordt gecommuniceerd.

Zal je occasioneel afwezig zijn uit de studie, dan melden je ouders vooraf (graag daags voordien) je afwezigheid.

Lodewijk Makeblijde College

Na de lessen op maandag, dinsdag en donderdag is er voor leerlingen mogelijkheid tot studeren op school van 16.10 uur tot 18 uur. De lange studie gaat door op campus 3. Voor wie in de studie blijft tot 16.50 uur, deze gaat door op campus 4. Leerlingen met een 8ste lesuur sluiten in stilte aan om 16.50 uur op campus 3.

De keuze om naar de studie te komen geldt in principe voor het hele schooljaar. Je wordt dan verwacht op die dagen dat je ingeschreven bent. Wanneer je toch eens verhinderd bent om in de avondstudie te blijven, dan verwittigen je ouders via de website.

Er is geen avondstudie op de vooravond van een vakantie of een (les)vrije dag, op de sportdag, op de eerste lesdag van een nieuw trimester, op de dag van een extra-murosactiviteit.

Tijdens de studie mag je je laptop gebruiken voor schooltaken, niet om persoonlijke mails, sociale media te checken of te gamen. Doe je dit toch, dan zal je een sanctie krijgen. Bij herhaling kan je van de avondstudie uitgesloten worden.

Afspraken schoolagenda

De leerkrachten noteren het lesonderwerp, maar ook elke taak, opdracht, toets, mee te brengen materiaal in de digitale agenda van Smartschool.

Lesmateriaal, notities en persoonlijk werk

Zorg ervoor dat je steeds nauwgezet en volledig je cursussen invult en dat je ze meebrengt naar elke les. De leerkrachten noteren het lesonderwerp, maar ook elke taak, opdracht, toets, mee te brengen materiaal in de digitale agenda van Smartschool. Ze zullen je ook duidelijk zeggen welke leerstof en oefeningen je moet noteren en hoe dit moet gebeuren.

We verwachten dat je taken en oefeningen zorgvuldig maakt en op de afgesproken dag afgeeft. Ben je afwezig op de dag dat een taak moet ingediend worden, dan maak je afspraken met de vakleraar

wanneer je dit kan inhalen. Deze verplichting kan echter wegvallen bij een langere gemotiveerde afwezigheid; de klassenraad zal daarover oordelen.

Persoonlijk werk en stiptheid

De Ast

Je maakt taken en oefeningen zorgvuldig en geeft ze op het afgesproken tijdstip af aan de juiste persoon. Bij afwezigheid oordeelt je leerkracht welke opdrachten je moet inhalen, bij langere afwezigheid maakt de klassenraad afspraken. Stiptheid is een belangrijke waarde. We willen al onze leerlingen dan ook leren om stipt te zijn. Enkele richtlijnen rond het niet of te laat indienen van taken, toetsen,… zijn:

Persoonlijk werk, niet op punten

  • Heb je oefeningen niet voorbereid, ben je je lesmateriaal thuis vergeten,…?
  • Occasioneel: Geen paniek, dat kan gebeuren. De leerkracht zal afspraken maken met jou om te vermijden dat dit nog voorvalt;
  • Gebeurt het wel meer? Ook dan zal de leerkracht afspraken met je maken zodat je kan geholpen worden.

Persoonlijk werk, wel op punten

  • Heb je een huistaak niet gemaakt, vergat je je leesverslag voor te bereiden, liet je je opdracht thuis liggen,…?
  • 2de kans: wanneer je een taak niet afgeeft op de afgesproken dag, dan krijg je een tweede kans om ze ’s avonds via Microsoft Teams in te dienen of de volgende dag. Je verliest minimaal 10 % van de te behalen punten omwille van de laattijdigheid. Ben je dan nog niet in orde, dan krijg je een ultieme deadline van je leerkracht en eventueel moet je de taak maken tijdens de avondstudie op school. Er wordt maximaal 30% van de te behalen punten afgetrokken omwille van de laattijdigheid. Na deze deadline krijg je een 0, maar kan je verplicht worden om de taak toch nog te maken in de avondstudie.
  • Indien dit herhaaldelijk gebeurt, dan zal de leerkracht, eventueel samen met het zorgteam, afspraken met jou maken om te vermijden dat het nog gebeurt. We zullen je ouder(s) hierover informeren.
De Keiwijzer

Je maakt taken en oefeningen zorgvuldig en geeft ze op het afgesproken tijdstip af aan de juiste persoon. Bij afwezigheid oordeelt je leerkracht welke opdrachten je moet inhalen, bij langere afwezigheid maakt de klassenraad afspraken. Stiptheid is een belangrijke waarde. We willen onze leerlingen dan ook vanaf het eerste jaar leren om stipt te zijn. Enkele richtlijnen rond het niet of te laat indienen van taken, toetsen,… zijn:

Persoonlijk werk, niet op punten

  • Heb je oefeningen niet voorbereid, ben je je lesmateriaal thuis vergeten,…?
  • Occasioneel: Geen paniek, dat kan gebeuren. De leerkracht zal afspraken maken met jou om te vermijden dat dit nog voorvalt;
  • Gebeurt het wel meer? Ook dan zal de leerkracht afspraken met je maken zodat je kan geholpen worden.

Persoonlijk werk, wel op punten

  • Heb je een huistaak niet gemaakt, vergat je je leesverslag voor te bereiden, liet je je opdracht thuis liggen,…?
  • 2de kans: de leerkracht spreekt een nieuwe indiendatum met je af. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor het afgeven aan de leerkracht. Je behaalde resultaat wordt gehalveerd.
  • Indien je een taak herhaaldelijk niet uitvoert, resulteert dit in 0 punten. De opdracht wordt alsnog gemaakt, zonder quotering (In de studie).
  • De leerkracht zal afspraken maken met jou om te vermijden dat dit nog voorvalt
Lodewijk Makeblijde College

Wanneer je een taak niet afgeeft op de afgesproken dag, dan krijg je een tweede kans om ze ’s avonds via Smartschool in te dienen of de volgende dag. Je verliest minimaal 10 % van de te behalen punten omwille van de laattijdigheid. Ben je dan nog niet in orde, dan krijg je een ultieme deadline van je leerkracht en eventueel moet je de taak maken tijdens de avondstudie op school. Er wordt maximaal 30% van de te behalen punten afgetrokken omwille van de laattijdigheid. Na deze deadline krijg je een 0, maar kan je verplicht worden om de taak toch nog te maken in de avondstudie.

Indien dit herhaaldelijk gebeurt, dan zal de leerkracht, eventueel samen met het zorgteam, afspraken met jou maken om te vermijden dat het nog gebeurt. We zullen je ouder(s) hierover informeren.

Persoonlijke bezittingen

(Verloren) voorwerpen / gebruik kluisjes / schooltas

Waardevolle voorwerpen hou je altijd bij je of bewaar je in je leerlingenkluisje: de school is niet verantwoordelijk voor het verlies hiervan. Probeer zo weinig mogelijk geld of dure spullen bij te hebben. Zorg voor een stevige schooltas of rugtas. Laat je spullen niet liggen op de speelplaats. Neem sportkledij na elke turnles mee naar huis. Naamteken zoveel mogelijk alle materiaal en draag er zorg voor. Meld zo vlug mogelijk aan het zorgteam wanneer je iets vindt of verliest. Verkopen of ruilen op school is verboden Je voert geen promotie tenzij met toestemming van de directie. Het huren van een leerlingenkluisje voorkomt veel problemen: je boekentas is niet overladen en dure voorwerpen zijn veilig opgeborgen. Bij verlies van de sleutel wordt een bedrag aangerekend via de schoolrekening Leerlingen die een jaar overzitten gebruiken op school niet de cursussen van het vorige schooljaar. Ze kopen nieuwe werkboeken aan.

Gebruik van elektronische toestellen

Een gsm of smartphone, tablet of laptop is niet meer weg te denken uit onze leefwereld. We willen deze toestellen op een gezonde manier leren gebruiken. Denk dus na wanneer je je smartphone wil gebruiken. We vinden rechtstreeks sociaal contact belangrijk en zien je liever met elkaar praten dan dat iedereen met z’n smartphone bezig is.

Tijdens de pauzemomenten gebruik je je toestel enkel op de speelplaats, niet in de gebouwen. Geluidsdragers (luidsprekers) zijn niet toegelaten op onze school. Net als andere toestellen breng je jouw gsm/smartphone mee naar school op eigen verantwoordelijkheid. Je smartphone staat steeds in stille modus. Op vraag van je leerkracht geef je je gsm in bewaring bij de start van het lesuur.

Het opladen van je elektronische toestel op school is niet toegelaten. Het gebruik van smarthorloges is niet toegelaten tijdens evaluatiemomenten. Indien je ze niet spontaan aan de leerkracht afgeeft voor de toets of het proefwerk start, wordt dat als fraude beschouwd. Het is in onze school niet toegestaan op welke wijze dan ook beeld – of geluidsopnamen te maken, tenzij met toestemming van je leerkracht of begeleider.

BYOD-laptop

Als je een laptop van de school in bruikleen hebben gekregen, houd je je aan de afspraken zoals die in de bruikleenovereenkomst, die je bij ontvangst van je toestel hebt gekregen, zijn opgenomen.

Bewaren van documenten

We bewaren volgende leerlingendocumenten: kopieën van schriftelijke examens en proeven, evenals de opgaven van mondelinge examens en proeven (inbegrepen de geïntegreerde proeven) en ook de schoolagenda’s.

De overige documenten (schriften, huistaken, werkstukken,…) moeten door de leerling zelf bewaard worden gedurende het gehele schooljaar volgend op het huidige schooljaar. De onderwijsinspectie moet deze documenten ten allen tijde kunnen inzien: niet of onvolledig kunnen voorleggen van leerlingendocumenten aan de onderwijsinspectie, kan de intrekking van het (de) behaalde getuigschrift(en) tot gevolg hebben. De nodige documenten worden op eventuele vraag aan de school bezorgd.

Beleefdheid en respect

Beleefdheid en respect zijn belangrijk voor de goede werking van onze school. Ook in de maatschappij is wederzijds respect de basis van een goede samenleving. Grof taalgebruik, schelden en verwijten dulden we niet. Ook buiten het schooldomein, tijdens excursies bv., vertegenwoordig je de school. Gedraag je dus overal en in alle omstandigheden zoals het hoort.

Pesten en geweld

Pesten en discriminatie (leerlingen verwijten, naroepen, bedreigen, duwen, trekken, dingen beschadigen, uitsluiten van leerlingen uit de groep, bedreigende boodschappen bezorgen, cyberpesten… met het doel bewust te kwetsen of schade te berokkenen) tolereren we niet. Ook handelingen die niet bedoeld zijn om een persoon schade te berokkenen maar dit toch als gevolg hebben, kunnen niet.

Heb je een probleem of ken je een probleem, blijf er niet mee zitten. Jij of je ouders kunnen hiermee steeds terecht bij het klasteam, het zorgteam, het directieteam of het CLB. Wacht niet te lang, dan kunnen we tijdig tussenkomen. Indien het pesten aanhoudt, wordt overgestapt naar een orde- of tuchtmaatregel.

Ook voor (cyber)pesten buiten de school met een duidelijke relatie tot de school willen we ondersteuning en begeleiding aanbieden waar het kan. Wanneer dit niet tot de gewenste resultaten leidt, zullen we de benadeelde persoon wijzen op de ondersteuningsmogelijkheden buiten de school, eventueel politionele tussenkomst. In de eerste plaats wil de school constructief samenwerken om een pestprobleem op te lossen.

Het is verboden (nep)wapens of speelgoedwapens in de school binnen te brengen. Ook is het verboden elk ander voorwerp binnen de school te gebruiken als wapen. Als je bepaald gereedschap nodig hebt voor specifieke lessen berg je dit steeds op in je materialenkoffer of in je kluisje.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

We vinden het belangrijk dat seksualiteit en relaties in het algemeen bespreekbaar zijn op onze school. Wij aanvaarden geen grensoverschrijdend gedrag, van welke aard ook. Als je met vragen zit of je niet goed voelt bij iets wat op school is gebeurd, kan je contact opnemen met iemand van het zorgteam. Wij zullen dan een manier zoeken om je te helpen, zonder te oordelen en met aandacht voor de privacy van alle betrokkenen.

Veiligheid op school

Wanneer de omstandigheden dat vereisen, kan de school op basis van een risicoanalyse opgesteld in samenspraak met de preventieadviseur, preventiemaatregelen opleggen om de veiligheid van het schoolgebeuren te garanderen. Deze maatregelen worden enkel genomen indien ze noodzakelijk zijn. Ze zijn bovendien in verhouding tot de nagestreefde doelstelling en beperkt in de tijd. Het kan bijvoorbeeld gaan om het verplicht dragen van veiligheidskledij, het verplicht dragen van een mondmasker of het beperken van contacten tussen leerlingen. Indien dergelijke maatregelen aan de orde zijn, zullen we jou en je ouders hierover informeren.

In een school met praktijk: veiligheid eerst!

  • De voorgeschreven regels voor de veiligheid en gezondheid (ARAB, ARAI, HACCP, …) en alle veiligheidsvoorschriften van de school zelf moet je altijd volgen.
  • De school treft de maatregelen die nodig zijn betreffende de veiligheid, brandpreventie, brandbestrijding en evacuatie. Zij zorgt voor EHBO- voorzieningen.
  • Het comité voor preventie en bescherming op het werk adviseert de school in verband met alle veiligheidsmaatregelen.
  • De voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen moet je altijd gebruiken.
  • In onze school draagt iedere leerling de voorgeschreven werkkledij.
  • Elke leerling volgt alle voorschriften van de werkplaatsen en de machines waarmee hij in contact komt.
  • De school kan een leerling het gebruik van toestellen, machines… ontzeggen indien de veiligheid in het gedrang komt.
  • Alle autoverkeer is verboden op de speelplaats.
  • Zijn verboden op school:
    • Spuitbussen (o.a. deodorant…);
    • Bommetjes;
    • Wapendracht.
  • Wie de veiligheid of gezondheid van personeelsleden, van zichzelf of van andere leerlingen in gevaar brengt, begaat een zware overtreding die bestraft wordt met een tuchtsanctie of definitieve uitsluiting.
  • Er wordt met niets gegooid en elk voorwerp wordt enkel gebruikt waartoe het dient.
  • De school en de personeelsleden kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen van herstellingen, onderhoud of ingrepen aan materialen van leerlingen.
  • Wie uitzonderlijk uit de les gezet wordt, zal door een personeelslid opgehaald worden en onder begeleiding naar leerlingencentrum of Time-Out gebracht worden.
  • Voor de veiligheid, kunnen binnen het schooldomein toezichtcamera’s opgesteld worden. Deze beelden worden gevolgd op schermen en opgenomen. Op de plaatsen waar dit gebeurt, wordt dit duidelijk zichtbaar aangegeven met een bord “permanent videotoezicht”.

Het talenbeleid van onze school

We willen je aansporen om op school in alle omstandigheden je taal te verzorgen en je best te doen Algemeen Nederlands te spreken. Ook wanneer je schriftelijke opdrachten maakt, verwachten we voldoende taalzorg, ook wanneer het niet om een taalvak gaat. Bij alle schriftelijke communicatie (bv. een mail, chat, post naar medewerkers en medeleerlingen) gaan we ervan uit dat je de regels van de netiquette respecteert.

CLIL (content and language integrated learning)

Wij willen als school inzetten op meertalig onderwijs. Dat wil zeggen dat we een aantal niet-taalvakken in het Frans of Engels aanbieden. Op die manier krijg je een bijkomende kans om die talen actief te gebruiken. De keuze die je maakt geldt in elk geval voor het volledige schooljaar. Om met CLIL te kunnen starten is een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad nodig.

Privacy

Hoe en welke informatie houden we over je bij?

Op onze school gaan we zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. We verzamelen doorheen jouw schoolloopbaan heel wat gegevens, zoals bij de inschrijving. We vragen alleen gegevens van je op als dat nodig is voor de leerlingenadministratie en –begeleiding. De gegevens die nodig zijn voor jouw begeleiding verzamelen we in het kader van ons beleid op leerlingenbegeleiding. Als we samenwerken met andere instanties zoals een andere school of een leersteuncentrum wisselen we noodzakelijke gegevens over jou uit met als doel om je zo goed mogelijk te begeleiden.

Voor alle verwerkingen van die zogenaamde persoonsgegevens is het schoolbestuur verantwoordelijk.

Jouw persoonsgegevens verwerken we met Wisa en Smartschool (softwareprogramma’s waarmee onze school werkt). We maken met de softwareleverancier afspraken over het gebruik van die gegevens. De leverancier mag de gegevens niet gebruiken voor eigen commerciële doeleinden.

Jouw gegevens worden digitaal bewaard en veilig opgeslagen. We zien er op toe dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot jouw gegevens. De toegang is beperkt tot de personen die betrokken zijn bij jouw begeleiding (zoals de klassenraad, het CLB en het leersteuncentrum).

We zijn verplicht om je identificatiegegevens, nationaliteit, rijksregisternummer en je af- en aanwezigheden door te geven aan het Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi). Zij controleren onder andere of je aan de leerplichtwet voldoet en of je voldoende op school aanwezig bent.

Jij en je ouders kunnen ook zelf gegevens opvragen die we over je bewaren. Je kan inzage krijgen in en uitleg bij die gegevens. Je kan foutieve, onvolledige of verouderde gegevens laten verbeteren of verwijderen. Ook kan je een (digitale) kopie ervan vragen. Dat kan door schriftelijk contact op te nemen met de directie. We kunnen geen gegevens doorgeven die betrekking hebben op anderen, zoals medeleerlingen.

Om gepast te kunnen optreden bij risicosituaties, kunnen we uitzonderlijk ook gegevens over je gezondheidstoestand verwerken, maar dat gebeurt enkel met de schriftelijke toestemming van jou of je ouders. Je kan je toestemming altijd intrekken.

Wij bewaren jouw gegevens maximaal 1 jaar nadat je de school verlaten hebt. Voor sommige gegevens is er een wettelijke bewaartermijn die langer kan zijn.

In onze privacyverklaring vind je deze informatie nog eens op een rijtje. Je vindt deze privacyverklaring via de website van onze school. Als je vragen hebt over jouw privacyrechten, dan kan je contact opnemen met de directeur communicatie van Bertinus Collectief.

Wat als je van school verandert?

Als je beslist om van school te veranderen, verwittigen je ouders ons onmiddellijk. Wanneer je van school verandert, zullen wij samen met je administratief dossier een aantal gegevens over je schoolloopbaan aan je nieuwe school doorgeven. Dit heeft als enige bedoeling jou ook in je nieuwe school een aangepaste studiebegeleiding aan te bieden. Zowel jij als je ouders kunnen vragen om die gegevens in te zien. We geven geen informatie door als jullie dat niet willen, tenzij we daartoe wettelijk verplicht zijn. Zo zijn we verplicht om aan je nieuwe school te melden als je een gemotiveerd verslag of een verslag (opgemaakt vóór 1 september 2023) of een GC-, IAC- of OV4-verslag (opgemaakt vanaf 1 september 2023) hebt. Je nieuwe school kan dit gemotiveerd verslag, verslag of GC-, IAC- of OV4-verslag raadplegen via IRIS-CLB online. In geval van een verslag, IAC-verslag of OV4-verslag geven we daarvan ook een kopie aan je nieuwe school. Als je niet wil dat we bepaalde gegevens

doorgeven, moeten jij of je ouders ons dat schriftelijk binnen de 10 kalenderdagen na je inschrijving in een andere school laten weten.

Publicatie van beeld- of geluidsopnames (foto’s, filmpjes …)

Wij publiceren geregeld beeld- of geluidsopnames van leerlingen op onze website en dergelijke. Met die opnames willen we geïnteresseerden op school en daarbuiten op een leuke wijze informeren over onze activiteiten. De personen die de opnames maken zullen dat steeds doen met respect voor wie op die beelden staat. We letten erop dat de opnames niet aanstootgevend zijn. Bij het begin van jouw

schoolloopbaan vragen we jou om toestemming voor het maken en publiceren van deze beeld- of geluidsopnames. Jouw toestemming die we via een toestemmingsformulier vragen, blijft in principe voor jouw hele schoolloopbaan gelden. Enkel indien we jouw beeld – of geluidsopnames voor een ander doel gebruiken dan we eerder aan jou hebben gevraagd, vragen we opnieuw jouw toestemming. Ook al heb je toestemming gegeven, je kan altijd jouw toestemming nog intrekken. Je kan hiervoor contact opnemen met de directeur. We wijzen erop dat deze privacyregels ook voor jou gelden. Volgens de privacyregelgeving mag je beeld- of geluidsopnames waarop medeleerlingen, personeelsleden van de school of andere personen herkenbaar zijn, niet publiceren of doorsturen tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt van alle betrokkenen. Op school mogen enkel personeelsleden of personen die daarvoor een opdracht hebben gekregen, bv. de schoolfotograaf, beeld- of geluidsopnames maken.

Gebruik van sociale media

Wij respecteren de privacy van onze leerlingen, ouders en personeelsleden op sociale media. Neem je deel aan de (sociale) media van de school, dan verwachten we dat je ieders privacy respecteert. Ook verwachten we dat je je houdt aan de gedragsregels die wij samen met de participatieorganen hebben opgesteld.

Bewakingscamera’s

Wij kunnen gebruik maken van bewakingscamera’s. De plaatsen die onder camerabewaking staan worden duidelijk aangeduid met een pictogram. Als je gefilmd werd, mag je vragen om die beelden te zien. Je geeft hierbij voldoende gedetailleerde aanwijzingen. Zo kunnen we de betrokken beelden vlot vinden.

Doorzoeken van lockers

Als de directie vermoedt dat je het schoolreglement overtreedt, dan heeft ze het recht om de inhoud van je kluisje in jouw bijzijn te controleren.

Gezondheid

Preventiebeleid rond drugs

Vanuit onze opvoedende opdracht voeren wij een preventiebeleid rond drugs. Ze kunnen namelijk een ernstig gevaar zijn voor jouw gezondheid en die van medeleerlingen. Op onze school zijn het bezit, het gebruik, het onder invloed zijn en het verhandelen van drugs dan ook strikt verboden.

Als je in moeilijkheden raakt of dreigt te geraken met drugs, dan proberen we je te helpen. Dat neemt niet weg dat we ook sancties kunnen opleggen volgens ons herstel- en sanctioneringsbeleid. Dat zal bv. het geval zijn wanneer je niet meewerkt met ons hulpaanbod, wanneer je het begeleidingsplan niet naleeft of wanneer je medeleerlingen aanzet tot gebruik of drugs verhandelt.

De school heeft in samenwerking met het CLB, CGG Largo een drugbeleidsplan opgesteld dat kan geraadpleegd worden.

Rookverbod

Op school geldt er een absoluut en permanent verbod op het roken van producten op basis van tabak of van soortgelijke producten. Het verbod geldt voor het volledige schooldomein en aan de schoolpoort. Dit rookverbod geldt ook tijdens activiteiten die de school organiseert, zoals extra-murosactiviteiten. Als je het rookverbod overtreedt, kunnen we een sanctie opleggen volgens ons herstel- en sanctioneringsbeleid Als je vindt dat het rookverbod bij ons op school ernstig met de voeten wordt getreden, kan je terecht bij de directie.

Eerste hulp en het gebruik van geneesmiddelen op school

Eerste hulp

We beschikken over een verzorgingslokaal waar je de eerste zorgen kan krijgen als je het slachtoffer wordt van een ongeval of als je je onwel voelt. Zo nodig zullen we de hulp inroepen van een dokter of een ziekenhuis. We zullen je ouders of een andere contactpersoon zo snel mogelijk verwittigen.

Telkens we eerste hulp verlenen, noteren we dat in een register. We willen zo nagaan welke ongevallen op school gebeuren, zodat we maatregelen kunnen nemen om die in de toekomst te voorkomen. Op het einde van het jaar worden de gegevens in dit register vernietigd.

Als je tijdens de schooluren het slachtoffer bent van een ongeval, dan zal de preventiedienst van de school of van het bedrijf ( in geval van stages of werkplekleren) dit ongeval onderzoeken. De bedoeling van dit onderzoek is gelijkaardige ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Geneesmiddelen en medische handelingen op school

  • Je wordt ziek op school
    Als je ziek wordt of je onwel voelt, laat je dat meteen weten. Afhankelijk van de situatie zal je opgevangen worden in het verzorgingslokaal, of naar huis of naar een ziekenhuis gebracht worden. Als we je ouders kunnen bereiken, zullen we hen laten beslissen wat er verder gebeurt. Uiteraard mag je nooit op eigen houtje naar huis gaan.
    Wij beschikken over een zeer beperkte voorraad van eenvoudige en gekende medicijnen. Enkel als je ouders vooraf toestemming hebben gegeven en wanneer de omstandigheden dat vereisen, zullen we je één van die geneesmiddelen in zeer beperkte mate aanbieden. Je ouders moeten op een lijstje aankruisen welke geneesmiddelen we je wel en niet mogen geven. Ze houden daarbij rekening met o.a. eventuele allergische reacties.
    Elk gebruik van een geneesmiddel zullen we noteren in een register. Op het einde van het schooljaar worden de gegevens in dit register vernietigd. Als we vaststellen dat je op eigen houtje overmatig veel geneesmiddelen gebruikt, zullen we contact opnemen met je ouders.
  • Toezien op het gebruik van geneesmiddelen
    Het kan gebeuren dat je tijdens de schooluren geneesmiddelen moet nemen. Je ouders kunnen ons dan vragen om er op toe te zien dat dit stipt gebeurt. Dat gebeurt via een formulier dat zij en de behandelende arts vooraf moeten invullen en ondertekenen en dat te verkrijgen is bij je huisarts. Wij zullen dan instaan voor de bewaring van de geneesmiddelen en erop toezien dat je je geneesmiddelen stipt neemt. Dat wordt telkens genoteerd in een register. Op het einde van het schooljaar worden de gegevens in dat register vernietigd.
    Eventueel zullen we je helpen bij het innemen van geneesmiddelen (bv. bij het indruppelen), maar we zullen geen andere medische handelingen stellen.
    Neem je het geneesmiddel om een of andere redenen niet, dan brengen we je ouders daarvan op de hoogte.
  • Medische handelingen
    Wij mogen geen medische handelingen stellen. We zullen dan ook niet ingaan op vragen naar medische bijstand die niet onder de bovenstaande situaties vallen. In geval van nood zullen we steeds een arts contacteren.

Leren via een opleidingsplaats

Tewerkstelling

Ondersteuning alternerend leren

Bij de zoektocht naar een opleidingsplaats en bij het opstarten van je contract kan een promotor ondersteuning en begeleiding bieden zodat de kans op slagen vergroot.

Deeltijdse arbeidsovereenkomst (DA)

Eventueel kun je (als arbeider of bediende) met een gewone deeltijdse arbeidsovereenkomst aan de slag indien je werkgever tot de non-profitsector behoort. Je ontvangt voor je arbeid een loon, volgens de barema’s die zijn bepaald in collectieve akkoorden tussen werkgever(s) en vakbonden. Tijdens de vakanties wordt de regeling van de sector gevolgd.

Overeenkomst alternerende opleiding (OAO)

Je kunt een overeenkomst van alternerende opleiding afsluiten als je op jaarbasis minstens 20 uur per week opleiding op de werkplek volgt. Het gaat om een voltijdse overeenkomst die betrekking heeft op het volledige leertraject en dus zowel de component leren als de component werkplekleren omvat. Je ontvangt voor je opleiding op de werkplek en je opleiding in de school samen een leervergoeding. Het bedrag is afhankelijk van je opleidingsjaar en je vooropleiding.

Meer informatie vind je via: Leervergoeding Overeenkomst van Alternerende Opleiding | Vlaanderen.be.

Afwezigheden op de werkplek en afwezigheden in de school kunnen het bedrag van je leervergoeding doen dalen. Een uur les (of een daarmee gelijkgestelde activiteit) van 50 minuten telt mee als een volledig uur.

Tijdens de schoolvakanties mag er niet met OAO gewerkt worden en moet er onbetaald verlof opgenomen worden. Afwijkingen kunnen besproken worden. Je bouwt de betaalde vakantiedagen op op basis van de tewerkstelling in het voorgaande jaar.

De trajectbegeleiding

Om je op een goede manier te begeleiden, werken de begeleiders in ons centrum samen in een intern zorgoverleg. Wekelijks bespreken we in deze vergadering de moeilijke situaties waarmee sommige jongeren te kampen hebben en zoeken we samen met de CLB-medewerker naar oplossingen.

We bereiden de vergadering voor op basis van de gegevens die we van jou of van leraren verkregen. Na zo’n vergadering mag je weten wat er werd gezegd. Daarom zijn we altijd bereid om dit met jou te bespreken.

De werkplek en het herstel- en sanctioneringsbeleid

Een preventieve schorsing of een tijdelijke uitsluiting hebben ook betrekking op de werkplekcomponent als je tewerkgesteld bent met een overeenkomst alternerende opleiding (met verlies van leervergoeding) of een stageovereenkomst alternerende opleiding. In geval van een definitieve uitsluiting wordt de overeenkomst automatisch beëindigd.

Fiscale aspecten

Alle informatie over sociale rechten, belastingen en fiscaal ten laste voor DA en OAO zijn te verkrijgen bij de tewerkstellingsbegeleider of bij de federale overheidsdienst financiën.

Of je fiscaal ten laste bent van je ouders of niet, hangt af van je individuele situatie. Uitgebreide informatie daarover vind je via: Home – Student@work.be (studentatwork.be).

Vanaf 1 januari van het jaar waarin je 19 jaar wordt, ben je verplicht een eigen ziekteverzekering af te sluiten. Je kunt dat doen bij een ziekenfonds (mutualiteit) naar keuze.

Ook wanneer je jonger bent (tot 31 december van het jaar waarin je 18 jaar wordt), kan het in sommige gevallen nuttig zijn om een eigen ziekenboekje te openen, bv. bij een lange arbeidsongeschiktheid. Je informeert je hierover best bij het ziekenfonds van je ouders.

Het ziekenfonds betaalt je een deel van je medische kosten (doktersbezoek, geneesmiddelen) terug. Na een zekere tijd (de wachttijd) heb je ook recht op een ziektevergoeding als je niet kan werken wegens ziekte en daardoor geen leervergoeding/loon meer ontvangt van je werkgever.

Bonussen en uitkeringen

  • Werkloosheidsuitkering
    Bij een tijdelijke werkloosheid heb je recht op een overbruggingsuitkering. In die periode wordt je overeenkomst geschorst. Als je contract buiten je wil wordt verbroken dan heb je mogelijk recht op een werkloosheidsuitkering. Dat kan bijvoorbeeld bij tijdelijke technische werkloosheid of door een sluiting van het bedrijf waar je werkte.
  • Leerlingenpremie alternerende opleiding
    De leerlingenpremie heeft tot doel om de leerlingen te stimuleren om hun alternerende opleiding succesvol af te ronden. De leerling voldoet aan volgende voorwaarden:
    • Hij/zij heeft een hoofdverblijfplaats in het Vlaams Gewest
    • Er is een OAO afgesloten
    • Hij/zij is minstens 4 maanden per schooljaar op de werkplek aanwezig
    • De leerling heeft maximaal twee keer een startbonus ontvangen
  • En het groeipakket voor je ouders?
    Als je gedomicilieerd bent in Vlaanderen, blijven je ouders hoe dan ook het groeipakket ontvangen tot het einde van de maand waarin je 18 jaar wordt.
    Als je een alternerende opleiding volgt, blijft het groeipakket onder bepaalde voorwaarden behouden tot en met de maand waarin je 25 jaar wordt.
    Buiten de alternerende opleiding gelden er wel beperkingen. Bij studentenarbeid bijvoorbeeld mag je in 2023 en 2024 maximum 600 uren werken met behoud van het groeipakket. Informeer je hierover grondig.

Stage in De Ast OV3

De leerlingen van het 4de jaar gaan 3 weken op stage en onze 5de jaars leerlingen gaan zes weken op stage gespreid over het schooljaar (data zie schoolkalender).

De ouders en leerlingen van deze jaren kunnen vooraf hun voorstel tot stageplaats melden aan de school. Na overleg in de klassenraad, in overleg met de TA van de opleiding, wordt beslist of de stage in dat bedrijf kan doorgaan of dat een andere stageplaats meer geschikt zou zijn. Hiervoor wordt een stagecontract opgesteld. Het bedrijf ondertekent het stagecontract en bezorgt een risicoanalyse en een werkpostfiche aan de school. Het bedrijf is zelf verantwoordelijk om zich met alle verplichtingen opgelegd door de wetgever in orde te stellen. De leerlingen worden door de school zo goed mogelijk voorbereid op de stage. Tijdens de stageperiode hebben de leerlingen hun stageboekje bij en vullen dit elke dag in. De zelfstandige verplaatsing naar de stageplaats is een onderdeel van de opleiding. Stage op een eigen of familiebedrijf kan niet.

De stage is een VERPLICHT onderdeel van de opleiding. Elke afwezigheid tijdens de stage moet worden verantwoord met een doktersbriefje. Wie door ziekte zijn stage niet kan verrichten, is verplicht de ontbrekende minimum stagedagen in te halen voor het einde van het schooljaar. Voor het 1ste jaar van de kwalificatiefase (4de jaar) betekent dit tenminste 5 werkdagen en voor het laatste jaar van de kwalificatiefase (5de jaar) tenminste 10 werkdagen. De arbeids- en welzijnswetgeving is van toepassing.

Elke leerling van het 4e en 5e jaar gaat voor de aanvang van de stage naar het medisch onderzoek dat georganiseerd wordt door Liantis. Dit onderzoek is nodig om te worden toegelaten tot de stage.

Alle in het lesprogramma opgenomen stages en werkplekleren, uitgevoerd zowel in België als in het buitenland, zijn gelijkgesteld met schoolactiviteiten en zijn dus automatisch en zonder voorafgaande kennisgeving door de schoolpolis gewaarborgd. Hierbij kan aangestipt worden dat de waarborg ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ onder meer toepasselijk is voor de risico’s voortvloeiend uit onhandigheid en onervarenheid die lichamelijke en/of materiële schade zou veroorzaken. Tevens is bedoelde waarborg van toepassing op de schade die de leerlingen zouden veroorzaken aan de voorwerpen die hen door de natuurlijke of rechtspersonen, bij wie ze een schoolstage of werkplekleren volbrengen, worden toevertrouwd, geleend of verhuurd om bewaakt, bewerkt, hersteld of vervoerd te worden. Ook schade, brand- en ontploffingsschade aan het ‘stagegebouw’ en eventuele inboedel is verzekerd.

Zijn niet verzekerd:

  • ·Schade opzettelijk veroorzaakt door een leerling die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt.
  • Schade veroorzaakt door het gebruik van een motorrijtuig (reeds verzekerd door de verplichte motorrijtuigenverzekering).

Aan het einde van elke stageperiode wordt door de stagebegeleider een woordrapport opgemaakt voor de leerling en zijn ouders.

6de jaar in De Ast OV3

Alternerende beroepsopleiding OV3

Wie het 5de jaar beëindigt, is in orde met de leerplicht. Het 6de jaar of het ABO is geen verplichting maar een vrijwillige keuze die een belangrijke meerwaarde betekent op weg naar een blijvende tewerkstelling. Wie in het 5de jaar het getuigschrift heeft behaald, wordt van rechtswege toegelaten tot de integratiefase. De leerling die een getuigschrift van verworven competenties of een attest van verworven bekwaamheden heeft behaald, en daartoe door de klassenraad bekwaam wordt geacht (toelatingsklassenraad), wordt toegelaten tot de integratiefase. De leerling die een attest beroepsonderwijs heeft behaald, kan niet worden toegelaten tot de integratiefase.

De integratiefase of alternerende beroepsopleiding: ABO of 6de jaar Het gewone schoolreglement is volledig van toepassing op de cursisten ABO. De punten die hieronder staan zijn voor hen een aanvulling of een uitzondering.

Doelstelling en verwachtingen

In het ABO wordt er gewerkt op een volwassen, niet-schoolse manier. Dit kan enkel met de medewerking van alle deelnemers in alle lessen. Daarom kan er in dit jaar niet toegestaan worden dat cursisten

  • zich onvolwassen gedragen (grof taalgebruik, geen gezag kunnen aanvaarden, niet over de nodige attitudes beschikken die op het bedrijf verwacht worden);
  • andere leerlingen domineren, instructies van leerkrachten niet opvolgen, zinloze discussies houden;
  • niet meewerken of onvoldoende inzet hebben in de lessen GASV en/of BGV;
  • opdrachten of taken niet of onvoldoende maken;
  • geen werkervaringscontract hebben;
  • problemen veroorzaken die nadelig zijn voor de opleiding of tewerkstelling van zichzelf of van medeleerlingen;
  • niet beschikken over de nodige werkwilligheid, sociale, psychische en medische bekwaamheden vereist voor een gewone tewerkstelling, wegens een latente aanwezigheid of negatieve evolutie.
Sancties

Gezien de cursisten in het ABO in orde zijn met de leerplicht, worden zij bij overtreding van 1 of meerdere regels tijdens hun opleiding ABO, één maal verwittigd door de directeur en bij herhaling onmiddellijk en definitief de school ontzegd. Hiertegen is geen verhaal of beroep mogelijk. Dit betekent ook dat zij hun werkervaringscontract in het bedrijf niet kunnen verder zetten.

Verplaatsingen

Cursisten van ABO (OV3) gaan met eigen middelen of met het openbaar vervoer naar hun werkervaringsplaats.

Bijkomende regels afwezigheden

Cursisten ABO gaan elke week drie dagen op werkervaring in een bedrijf. Wie geen werkervaringsplaats heeft, moet aanwezig zijn op school. Bij afwezigheid worden de school en het bedrijf door de cursist zo spoedig mogelijk telefonisch verwittigd. Elke afwezigheid tijdens een werkervaring in een bedrijf, moet altijd verantwoord worden bij de school en in het bedrijf met een doktersattest. Bij afwezigheid tijdens de lesdagen gelden dezelfde afspraken als voor alle leerlingen van de school.

Beoordeling

De beoordeling van de cursisten gebeurt doorlopend op school en op het bedrijf. Per jaar zijn er een zestal klassenraden om het individueel leertraject te evalueren en bij te sturen. Per trimester is er een schriftelijke beoordeling voor de ouders*. Op het einde van de opleiding zijn er eindproeven en een eindbeoordeling. Cursisten ABO kunnen behalen: Een getuigschrift beroepsonderwijs (wie nog geen getuigschrift van de opleiding behaalde en slaagt in de bijkomende kwalificatieproef). Een getuigschrift van alternerende beroepsopleiding in de gevolgde opleiding (wie geslaagd is en voldoende dagdelen opleiding volgde). Een bewijs van verworven bekwaamheden en werkervaring. – Een attest van regelmatige lesbijwoning (wie niet geslaagd is of voor 30 juni de school verlaat).

Pauzes ABO en 6e jaar Duaal tijdens de schooldagen

De leerlingen van het 6e jaar blijven tijdens de korte onderbrekingen op de speelplaats. Tijdens de hele middagpauze blijven de cursisten/leerlingen op school (maaltijdkeuze zoals voor de andere leerjaren) of verlaten ze de school om 12.00u. Cursisten/leerlingen hangen niet rond in de omgeving van de school en zijn niet terug voor 13.00u.