Basis horeca
Opleidingsfase OV3
Domein voeding – horeca
Allerlei manieren om smaakvolle maaltijden te bereiden, leer je in de opleiding basis horeca. Snijtechnieken en verschillende kooktechnieken (koken, stoven, stomen…) worden aangeleerd. Je leert samenwerken in een echte keuken en maakt kennis met de verschillende keukenmaterialen die kenmerkend zijn voor een grootkeuken. Zowel onderhoud van het materiaal, de persoonlijke hygiëne en de voedselveiligheid vormen een centraal onderdeel van deze studierichting.
- In deze opleiding leer je onder meer:
- Voorbereiden en bereiden van grootkeukengerechten
- Werken in koude en warme keuken
- Kook-, braad- en baktechnieken uitvoeren
- Portioneren van gerechten
- Bewaren van voedingsmiddelen
- Aanleren verschillende snijtechnieken
- Toonbank schikken
- Verzorgen van bediening
- Onderhoud van grootkeukentoestellen en –materiaal
- Onderhoud van de keuken
- Afwas
- Basisprincipes van voedingsleer, keukentermen, grootkeukentoestellen, serveerkunde, HACCP, …
- Veiligheid en hygiëne
- De opleidingsfase duurt 2 jaar. Daarna ga je naar de kwalificatiefase waar je een keuze maakt tussen volgende opleidingen:
- Medewerker grootkeuken
- medewerker fastfood (duaal)
- Je kan onder andere een job vinden in:
- grootkeuken van ziekenhuizen
- grootkeuken van zorginstellingen en rusthuizen
- restaurant
- feestzaal
- traiteur
- broodjeszaak
Basis horeca | Opleidingsfase | |
Algemene sociale vorming | 11u | |
Geïntegreerde sociale vorming | 5 | |
Godsdienst | 2 | |
Lichamelijke opvoeding | 2 | |
Crea | 2 | |
Beroepsgerichte vorming | 21u | |
Basis horeca | 21 | |
TOTAAL | 32u |